Collectieve schuldenregeling

Heeft u schulden en geraakt u er niet meer aan uit?
U krijgt de ene gerechtsdeurwaarder na de andere aan de deur?
U wordt geconfronteerd met loonbeslag?

Katia De Vos

Heleen Deblauwe

Wanneer uw schuldenlast aanzienlijk is, of u slaagt er niet in via afbetalingsplannen of via budgetbegeleiding of budgetbeheer bij een OCMW of CAW er terug bovenop te komen, kan een collectieve schuldenregeling dé oplossing zijn voor u!

Particulieren met veel schulden kunnen een dergelijk verzoek tot collectieve schuldenregeling indienen bij de Arbeidsrechtbank. Die wijst u meestal een advocaat toe als schuldbemiddelaar. Het indienen van een verzoekschrift collectieve schuldenregeling kan o.a. via een pro deo raadsman of via het OCMW.

 

FAQ

Hoe werkt een collectieve schuldenregeling (CSR)?

Er bestaan heel wat hardnekkige misvattingen omtrent een collectieve schuldenregeling (CSR), waardoor heel wat mensen aarzelen om de stap te zetten. Nochtans kan dit veel druk en stress wegnemen.
Een CSR dient altijd het evenwicht te bewaren tussen het menswaardig leven en het recht van de schuldeisers om zo veel als mogelijk betaald te worden. Bij een collectieve schuldenregeling werkt een schuldbemiddelaar een plan uit om de schulden volledig of gedeeltelijk terug te betalen. Mensen met veel schulden kunnen zo toch nog een menswaardig leven leiden, zonder de voortdurende druk van schuldeisers en gerechtsdeurwaarders.
De maximale duurtijd van een schuldbemiddeling is doorgaans tot 7 jaar en deze termijn begint te lopen vanaf het moment dat de Arbeidsrechtbank de verzoeker heeft toegelaten tot de CSR.
De inkomsten worden vanaf dan weliswaar gestort op de rubriekrekening van de schuldbemiddelaar, maar dit neemt niet weg dat u desgewenst nog altijd kan instaan voor een aantal betalingen.  Sommige mensen verkiezen evenwel dat de schuldbemiddelaar het volledig beheer overneemt.
In samenspraak met de schuldbemiddelaar wordt er een wekelijks of maandelijks leefgeld bepaald. Uiteraard is dit afhankelijk van de gezinssamenstelling en de specifieke inkomsten en uitgaven.
U dient dus niet alles lijdzaam te ondergaan en heeft ook uw rechten (maar ook uw plichten).

U overweegt een verzoek tot collectieve schuldenregeling?

Het kantoor heeft een jarenlange specialisatie opgebouwd inzake collectieve schuldenregelingen.
Contacteer ons gerust voor verdere informatie en/of opmaak van een verzoekschrift.
Hier kan u alvast de brochure CSR downloaden. Hieronder kan u ook enkele getuigenissen terugvinden.

Getuigenissen

Beste,

Mijn man S.I en ik M.C hebben een goede ervaring gehad in de 7 jaar dat wij in schuldbemiddeling waren,

Vanaf de start in 2013 tot nu in 2020 heeft de advocaat Helleen Deblauwe ons altijd goed bijgestaan en geholpen,

Ook in de mindere maanden toen er meer rekeningen kwamen dan normaal, Zei heeft er altijd voor gezorgd dat alle achterstallige betalingen uitgevoerd werden,

Zei heeft zelfs nog een bedrag voor ons gespaard op het einde van de schuldbemiddeling,

Mensen die in de problemen zitten twijfel niet en neem een schuldbemiddelaar, Dit zal je heel veel stress besparen.

Mvg S.I en M.C

Beste,

Ik ben heel tevreden over de collectieve schuldbemiddeling, zo heb ik wat ademruimte en moet ik ook niet met schrik leven dat er op ieder moment een deurwaarder aan mijn deur kan staan.

De procedure zelf vind ik een heel goed systeem, vooral dat er een spaarboekje aangelegd wordt, waar ik nadat deze schuldbemiddeling ten einde loopt, een nieuwe start mee kan maken.

Zo zijn de schuldeisers ook tevreden dat de schulden regelmatig afgelost worden.

Van mijn schuldbemiddelaar ben ik uiterst tevreden, ze helpt me waar ze kan en geeft me ook goede raad. Niets is haar teveel.

Een goede bemiddelaar doet veel, je moet je geld toch een aantal jaren uit handen geven en dit helpt dan ook om deze periode goed te doorstaan.

Ik heb dan ook tot nu toe zeker nog niet te klagen gehad.

V.B.

Beste,

Ik heb een hele goede ervaring met schuldbemiddeling bij heleen deblauwe, alles werd correct opgevolgd en besproken, konden ook steeds bellen of mailen als er iets onverwacht kapot was en konden dan krijgen hetgeen we nodig hadden, stonden steeds open om te helpen en te luisteren.

Als er mensen ook in een situatie komen zoals ik zat zal ik zeker deze schuldbemiddeling aanraden.

Vriendelijke groeten

A.P.

Beste.

Eerst wil ik vertellen hoe ik mij in het begin voelde toen ik in schuldbemiddeling moest gaan...

Dat was voor mij een emotionele weg ,,waarom omdat ik al van mijn 16 jaar jaar alleen woonde en altijd correct was op financieel vlak ..

Met de  jaren ...jaren aan stuk tot dag vandaag alleenstaande moeder zijn met 2 kinderen ...

Zes jaar geleden had ik fout gemaakt waarvan ik wist direct ... ojeee komt niet meer goed ... voor dat de aangetekende zendingen zouden komen toekomen .. heb ik als huilend de stap moeten zetten naar het ocmw om te vragen of ik in schuldbemiddeling kon gaan ...

De dag dat mijn schuldbemiddelaarster deblauwe heleen bij mij thuis stond ... barste ik ook in tranen uit ...mijn zelfvertrouwen was weg .

Maar de dag vandaag ben ik heel blij dat ik geholpen ben door in schuldbemiddeling te gaan...dit was de juiste beslissing ... alleen had ik het niet gekund ...

Ook ben ik heel dankbaar dat ik een vriendelijke attente advocate heb ... alles was bespreekbaar,,iedere keer ik mailde zelfde dag antwoord terug ..vind ik belangrijk ook

1 ding is zeker .. heb uit mijn fouten geleerd.. LENINGEN...NOOIT MEER

Ik ben er nog niet maar toch wil ik al dikke mercie zeggen aan mijn advocate Deblauwe Heleen

Mvg H.V.

Mijn naam is M.M, ik ben 52 jaar, alleenstaande en sedert een 2 tal jaren heb ik een collectieve schuldenregeling met als schuldbemiddelaarster mevr. Deblauwe Heleen uit Lochristi.

Het is een geluk dat ik kon beroep doen op CSR doordat ik zware gerechtskosten heb van een minder goede periode in mijn leven wat daarbij ook geleid heeft naar een schuld voor onderhoudsgelden. Dat laatste is het resultaat van mijn onverschilligheid die ik toen had maar mijn verleden is me blijven achtervolgen. De confrontatie met mijn oude ik heeft me doen beseffen dat mezelf wegsteken zeker geen oplossing is en dat bleek toen ik uiteindelijke een goede vaste fulltime job vond bij een bedrijf dat niemand discrimineert. De fouten uit mijn verleden waren telden niet mee. Iedereen verdient een kans zich te herpakken. Alles verliep vlot tot het moment waarop ik een brief kreeg dat mijn volledige loon in beslag zou genomen worden voor mijn schulden. Dat was het moment dat ik besloot van de gunst van de CSR gebruik te maken.

Vooraleer ik zelf een CSR had stond ik er nogal sceptisch tegenover, vooral omdat ik van meerdere personen te horen kreeg dat ze niet rondkwamen met wat ze maandelijks kregen of dat ze “een slechte” bemiddelaar hadden. Ikzelf heb een zeer goede verstandhouding met mijn bemiddelaarster. We hebben duidelijke afspraken gemaakt met elkaar in het begin van mijn collectieve en aangezien we ons beiden aan deze afspraken houden is onze communicatie perfect. Als ik eens uit onverwachte hoek een hoge factuur ontvang die onbetaalbaar is om van mijn leefloon af te houden dan kan ik deze naar mevr. Deblauwe doorsturen. Ik heb geluk gehad in vergelijking met anderen. Voor mijn bemiddelaarster dus niks dan lof.

Ik zie geregeld mensen vreemd kijken als ze horen krijgen dat ik in CSR zit , maar ik ben er niet beschaamd voor. Integendeel,… dankzij deze regeling is het leven nog leefbaar te houden. Weliswaar met veel minder dan normaal het is soms zeer zwaar om tegen het einde van de maand nog beetje cash over te houden…. maar moeilijk gaat ook

Het enigste wat ik spijtig vind is dat mijn soort schuldenlast niet (en ook nooit) tot kwijtschelding zal kunnen gaan. Dus ik ben er me van bewust dat ik na de periode van mijn CSR opnieuw CSR zal moeten aanvragen. Alhoewel ik voltijds werk (en soms ook mijn weekends daarvoor opoffer) zal mijn schuldenlast na deze periode nog niet afbetaald zijn. Ik leg er mijn echter bij neer dat ik de 15 jaren dat ik nog kan werken tot aan mijn pensioen onder bemiddeling zal moeten blijven. Als het kan dan met mevrouw Deblauwe als bemiddelaarster. Hopelijk is dit mogelijk want in haar heb ik vertrouwen.

Met vriendelijke groeten
M.M

Ik ben noodgedwongen geweest om in CSR te gaan na een faling van mijn man zijn bedrijf.
In het begin keek ik er niet zo echt naar uit.

  • Hoe lang duurt dit?
  • Wat kan wel nog en wat niet?
  • Wat houdt dit in?

Waarschijnlijk vragen die iedereen zich stelt.

Maar nu ik in CSR zit, is dit de beste beslissing geweest ooit.
Het is een goede samenwerking met mijn bemiddelaar.
Je kan alle vragen stellen die maar in je opkomen en daar zal ze dan ook correct op antwoorden.

Vele vragen stel ik per mail en heb heel snel een antwoord daarop.

Voor mij persoonlijk verloopt alles heel vlot .
Ik kan daar in mijn situatie geen enkel verkeerd woord over zeggen.

Dit is mijn redding.

Met vriendelijke groeten,
I.D.